Ugnsbakad Piggvar – Hel

Ingredienser

  • 1 ½ - 2 kg hel piggvar
  • Salt, grovt
  • 1 kg färskpotatis
  • 200 gr smör
  • 300 gr pepparrot (färsk eller på tub)
  • 2 citroner, klyftor
  • 3 dl citron- & dillsås

Instruktioner

Sätt ugnen på 120 grader. Strö rikligt med grovsalt på botten av en plåt och lägg på fisken samt sätt in i mitten av ugnen.

En hel plattfisk blir klar på cirka 50 minuter till en timme (stora fiskar får du testa och ev. öka tiden något). Skär ett snitt vid benet och prova med en gaffel om fiskköttet är fast och klart och lossnar från benet.

Tillbehör:
Koka under tiden potatis och skira smöret i en kastrull. Riv pepparroten fint och lägg i en skål.

Servering:
Skär ett snitt i skinnet längs med ryggen på fisken och vik upp skinnet. Låt gästerna plocka köttet från benen. Vänd på fisken och upprepa detta.

Garnera med citronklyftor och servera piggvaren med önskade tillbehör.