Spättarullader med rökt lax

Ingredienser

  • 600 gr spättfiléer
  • 200 gr kallrökt lax, skivad
  • salt & nymalen vitpeppar
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 ½ msk hummerfond
  • 1 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 msk citronjuice
  • ½ dl finskuren gräslök
  • 1 msk maizena
  • ev salt och nymalen vitpeppar
  • 300 gr oskalade räkor

Instruktioner

Sätt ugnen på 200 grader. Dela de rökta laxskivorna så att det finns en remsa till varje spättafilé. Rulla ihop en filé med en laxbit och lägg rullarna med skarven nedåt i en smord ugnsfast form. Salta och peppra. Skala räkorna.

Fräs schalottenlöken i lite smör och häll i vin, vatten, fond och grädde. Låt koka ihop tills drygt hälften återstår. Smaka av och red såsen med maizena utrörd i lite vatten. Rör i hälften av gräslöken och häll såsen över fisken. Baka av i ugnen cirka 20 minuter. Ta ut fisken ur ugnen och strö över nyskalade räkor och resten av gräslöken.

Servera med pressad potatis eller kokt potatis och en citronklyfta.