Laxtårta med dill & pepparrot

Ingredienser

  • 75 gr smör
  • 200 gr danskt rågbröd
  • 400 gr kallrökt lax
  • 6 gelantineblad
  • 4 ½ dl gräddfil
  • 375 gr kesella
  • 2 msk riven pepparrot
  • 1 knippe dill, hackad
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Instruktioner

Lägg gelantinebladen i kallt vatten.

Smält smöret, mixa med kavringen och tryck ut i form (gärna med löstagbar botten) ca 24 cm i diameter. Strimla ner lax och blanda med gräddfil, kesella, riven pepparrot, hackad dill, salt och peppar.

Ta upp gelantinet ur vattnet och smält det i kastrull. Ta 2 msk från den kalla fyllningen och rör ut i gelantinet för att därefter direkt vända ner i resten av fyllningen. Rör om med snabba tag så att gelantinet inte sjunker och hinner kallna, för då bildas gelantinet till klumpar istället. Blanda noggrant och häll över kavringsbottnen.

Låt tårtan stelna i kylen minst 4 timmar, gärna över natten.