Laxsoppa

Ingredienser

  • 1 kg laxfilé, skuren i 4 cm kuber
  • 1 msk smör
  • 1 stor gul lök, finhackad
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk timjan, finhackad
  • 5 dl torrt vitt vin
  • 5 dl vatten
  • ½ dl fiskfond
  • 1 liter vispgrädde, 40%
  • 1 msk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk maizena redning
  • 1 stor morot
  • 1 stor palsternacka
  • 7 cm purjolök
  • 1 litet paket sockerärtor

Instruktioner

Smält smöret i en gryta. Fräs lök, tomatpuré och timjan utan att ta färg. Häll över vatten, vin och fiskfond. Låt koka kraftigt i 5 min. Tillsätt grädde, salt och peppar. Låt sjuda i 15 min.

Red av soppan med maizena utrört i lite kallt vatten. Lägg i fint strimlad morot och palsternacka, därefter laxen. Låt sjuda ett par minuter. Vänd till sist ner fint strimlad purjolök och sockerärtor.

Häll upp i skålar, toppa med finhackad dill.
Servera med ett gott bröd. Surdegsbröd passar bra.