Laxpaté

Ingredienser

  • ½ kg lax
  • 2 ägg
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 stor knippa dill
  • 1 tsk colmans senap
  • 1 ½ msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk salt
  • ½ krm kajennpeppar

Instruktioner

Ta bort skinn och ben på laxen. Skär den i mindre bitar och kör den till mos i matberedare eller mal den i köttkvarn. Blanda i salt och ägg i matberedaren och kör till en jämn massa. Lyft skålen av matberedaren och ställ in den i kylskåpet. Sätt ugnen på 175°. Klipp dillen mycket fint. Rör ut senapen i vinägern.

Ta färsen ur kylskåpet och blanda med matberedarens hjälp i grädden lite i taget. Till sist blandar du i dill, vinäger-senapsblandningen och kajennpeppar, krydda eventuellt med mer salt. Häll över färsen i en ugnssäker form, lägg på lock eller täck med folie.

Sätt formen i vattenbad och låt alltsammans stå i ugnen 1 timme. Låt formen svalna och sätt den sedan i kylskåpet. Ta fram patén i god tid före servering så att den blir rumstempererad, då är den godast.