Lax- och räkbiffar med dipp och sallad

Ingredienser

  • 400 gr laxfilé
  • 150 gr räkor, skalade
  • 1 st ägg
  • ½ kruka koriander
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk färsk ingefära
  • 2 cm röd chili
  • 1 st broccolihuvud
  • ½ st gurka
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 st lime
  • rapsolja
  • salt och peppar
  • smör
  • 4 port ris

Instruktioner

Sätt ugnen på 175 grader.
Koka 4 portioner ris enligt anvisning på paketet.

Lägg laxfilén skuren i mindre bitar, 150 gram räkor, 1 ägg, nästan ½ kruka koriander, 2 cm urkärnad chili, 1 skalad vitlöksklyfta, 1 cm skalad ingefära, saften från ½ lime, 1 tsk salt och 2 krm peppar i en matberedare. Mixa till en slät konsistens och forma små biffar av färsen.

Hetta upp en panna med 1 msk olja och 1 msk smör. Stek laxbiffarna på medelvärme så att de får fin färg. Lägg över dem i en ugnsfast form och sätt in i ugnen ca 10 min. Torka ur pannan.

Skölj och dela 1 broccolihuvud i små buketter och fräs på dem i lite olja i pannan. Salta och peppra efter smak.
Dela en gurka på mitten och sedan på längden. Gröp ur det vattniga med en sked och skär den i halvmånar. Blanda med broccolin i en skål.

Finhacka lite koriander och blanda med 2 dl yoghurt.
Pressa i saft från resten av limen. Salta och peppra efter smak.