Grillad lax med sparris och prästostsås

Ingredienser

  • 800 gr laxfilé
  • 1 kg potatis, gärna färskpotatis vid säsong
  • ½ gul lök
  • 75 gr prästost
  • 2 dl grädde
  • 1 knippe grön sparris
  • 1 st citron
  • 2 tsk råsocker
  • 2 tsk kumminfrö
  • 2 tsk fänkålsfrö
  • 1 tsk chili, el. ½ chili
  • salt och svartpeppar

Instruktioner

Sätt ugnen på 175 grader. Koka 1 kg potatis.

Lägg råsocker, kumminfrön, fänkålsfrö, chiliflakes el. chili, salt och rivet skal från citron (bara det gula annars blir det lätt beskt) i en mortel. Mortla ihop kryddorna ordentligt.

Skär laxfilén i 4 portionsbitar och ringla lite olja över. Gnid in rubben ordenligt på båda sidor.
Hetta upp en panna med 1 msk olivolja och 1 klick smör. Stek laxfilén på båda sidor så att den får fin gyllenbrun färg. Ta en sked och svep smöret som blir kvar i panna över varje laxbit.  Lägg över laxen i en ugnsfast form och sätt in i ugnen ca 10- 20 min beroende på hur genomstekt du vill ha den.

Skala den nedersta delen av sparrisen och koka upp lite lättsaltat vatten i en vid kastrull eller stekpanna. Koka sparrisen 2 min strax innan det är dags att servera.

Sås:
Skala och finhacka ½ gul lök . När det är 5 min kvar av laxen så fräser du löken i en stekpanna med några droppar olja utan att den tar färg. Tillsätt 2 dl grädde och låt det koka ihop ordentligt. Vispa ner 75 gram västerbottensost lite i taget tills du får en krämig sås. Smaka av med salt och peppar.

Servera laxen med sparris, kokt potatis, västerbottensås och citronklyftor.