Jeanette Håkansson

Om Jeanette Håkansson

Mitt namn är Jeanette Håkansson och jag arbetar som naturfotograf. Jag älskar naturen och hämtar just nu mycket av min inspiration ute på den småländska landsbygden. Det är lätt att hitta vackra motiv när man bor som jag gör - här i trakterna finns till exempel Skatelövsfjorden, sjön Åsnen och naturreservatet Husebymaden. Förutom naturen så är jag mycket förtjust i djur och fascineras av de många uttryck som man finner i deras ögon. Jag ser det som min utmaning att försöka förmedla dem genom mina fotografier.

Mitt huvudsakliga geografiska arbetsområde är Småland, Blekinge och nordöstra Skåne.

Jag har alltid älskat djur och natur. Jag har länge känt att jag skulle vilja föreviga de stunder och möten jag får med tama och vilda djur men jag har inte vetat hur jag skulle gå till väga. Valet föll tillslut på kameran och jag försöker alltid visa varje djurs själ när jag fotograferar. Så småningom så började jag visa en del av mina bilder för bekanta och när det visade sig att de älskade dem så fick jag mod att visa mer av bilderna.

I mitt yrke gäller det att inte vara blyg utan att tro på sig själv och det är en fördel om man är envis. Det är ingen fara att misslyckas - det ger dig bara en ännu större drivkraft att vilja visa att man kan. Jag bor nu strax utanför Tingsryd i gränstrakterna mellan Kronoberg och Blekinge men min hembygd är Lövhult där allt började. Här visar sig den småländska naturen från sin bästa sida!

Varje djur jag möter, vilda som tama, sätter djupa spår och minnen i mitt hjärta. Jag får ofta höra att det är lite Snövitsvarning på mig. Men det har kännts så självklart för mig ända sen barnsben att djuren och jag har ett speciellt sätt att kommunicera. En stor gåva som jag vill förvalta väl och få visa er i mina bilder!

Jag uttrycker mig periodvis även i mina akrylmålningar. Genom mina tavlor tar jag fram mina inre färger via penseln. Det är en härlig komplettering till mina foton.

Allt kreativt betyder mycket för mig och att få skapa är detsamma som att få andas!